Μώλος, Σκύρος

 

 
Το νησί της Σκύρου
 

Η Σκύρος είναι ένα νησί των Σποράδων με πολλά κυκλαδίτικα στοιχεία. Φημίζεται για τα πανέμορφα τοπία της και είναι ιδανικός προορισμός για ξεκούραστες διακοπές.

Στη Σκύρο θα χαρείς τη θάλασσα και τις βόλτες στη φύση, θα φας πεντανόστιμο αστακό και θαλασσινά, θα βρεις πανέμορφα κεραμικά και θα διασκεδάσεις στα μαγαζιά της Χώρας.

Ο μεγαλύτερος οικισμός είναι το χωριό (Χώρα) με την ονομασία Σκύρος, όπου συγκεντρώνεται το 95% του νησιού, με πάρα πολλά ενδιαφέροντα, όπως τα Σκυριανά σπίτια που το καθένα είναι και ένα μικρό μουσείο, τα γραφικά καλντερίμια, το αρχαίο κάστρο, την Μονή του Αγ. Γεωργίου.

Η Σκύρος έχει πολλές υπέροχες παραλίες που ικανοποιούν και τα πιο απαιτητικά γούστα. Οι περισσότερες δεν διαθέτουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά υπάρχουν και αρκετές οργανωμένες.


 


 

Ιστορία & Αξιοθέατα

Ο μεγάλος πλούτος από λαογραφικά και αρχαιολογικά ευρήματα και στοιχεία, με βαθιές ρίζες στην ιστορία και τη μυθολογία, κρατά ζωντανή την υπερηφάνεια των κατοίκων για την καταγωγή τους.

Κάποια από τα πιο γνωστά αξιοθέατα στη Σκύρο είναι το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς, η Μονή Αγίου Γεωργίου, το Κάστρο της Σκύρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο προϊστορικός οικισμός στο Παλαμάρι, η Πλατεία Μπρούκ με το άγαλμα του Άγγλου ποιητή.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο μικρόσωμο σκυριανό αλογάκι (επιστημονική ονομασία Equus Cabalus Skyriano), μια αρχαία φυλή ελληνικών αλόγων. Σήμερα, το σκυριανό αλογάκι είναι προστατευόμενο είδος, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο σπάνιες φυλές αλόγων παγκοσμίως και απειλείται με εξαφάνιση.

Υπάρχουν στο νησί επισκέψιμες φάρμες αναπαραγωγής και προστασίας του σκυριανού αλόγου, όπου μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά αυτά τα γλυκά πλάσματα.